הקיבה – פירוק מכני וכימי של המזון

הקיבה שלנו הינה שער הכניסה הראשון של המים והמזון לגוף שלנו. מכיוון שזהו המצב ובשער הכניסה הראשון רצוי שיהיו שומר (מנגנון) שישמור עלינו. המנגנון שגופנו בחר הוא חומצה.

החומצה שבקיבתנו נעה בסולם שבין 1-2 PH  (PH = מדד החומציות שנע בין 1-14) סביבת הקיבה חומצית ביותר ויכולה לעכל ברזל. איך זה שאנו סוחבים איבר כה חומצי שיכול לעכל חומרים קשים במיוחד ולא נגרם לנו נזק? ומה התפקיד העיקרי של הקיבה שלנו?

מבנה הקיבה
מבנה הקיבה. קרדיט: ש.פ.א

כמה למלא אותה על פי הרמב"ם?

"לא יאכל אדם עד שתתמלא כרסו, אלא יפחות כמו רביע משביעתו"

הקיבה שלנו דומה בתפקידה למכשיר חשמלי שיש לרובנו בבית. מכונת הכביסה.

תפקידה של מכונת הכביסה הוא לערבל את הבגדים ומהחורים הנמצאים בדפנות המכונה להשפריץ מים וסבון אל הבגדים המלוכלכים. להמשיך ולערבל את הבגדים עם המים והסבון ולדאוג שמים וסבון יגיעו לכל בגד ובגד.

והנה, מצב מוכר לפניכם, מילאתם את מכונת הכביסה עד לאפס מקום. אין מקום לגרב נוספת במכונה, הדלת בקושי ונסגרת. מה לדעתכם יקרה לבגדים?
תשאלו את אמא, חלק מהבגדים יצאו מלוכלכים כפי שנכנסו.

טוב אבל מכונת כביסה זו מכונה ממתכת שאינה גמישה. הקיבה שלנו יכולה להמתח, אם ככה למה לא למלא אותה עד הסוף הרי לשם כך היא נועדה.

מה אומר הרמב"ם?

"וכל איבר שיהיה נמשך, יתפרקו חיבוריו ויחלשו כוחותיו בהכרה ולא יעכל האיסטומכא (הקיבה) המאכל ההוא בישול (עיכול) טוב בשום פנים, ויחדש השברון וחולשת התנועה וכובד המאכל.
וכאשר יתבשל המאכל באיסטומכא בישול רע, יתחייב שיהיה בישולו השני בכבד גם כן רע, וכן בישולו השלישי באיברים כולם יהיה רע. ויהיה זה הסיבה לכל מיני התחלואים על הרוב" הנהגת הבריאות שער ראשון סימן 1.

כדי לערבל את המזון שנמצא בקיבה הגוף משקיע מאמץ רב במתיחת הקיבה, בערבול המזון שבקיבה ובהחדרת חומצות הקיבה שיעטפו את המזון ויפרקו אותו. מהו אותו פירוק?

תפקיד הקיבה העיקרי: (והמקום היחיד שמתרחש בגוף)

פירוק חלבונים

מבנה החלבון:

מבנה החלבון במצבו הפעיל (אקטיבי)

כל רצועה שאתם רואים באיור לפניכם הנה שרשרת של חרוזים. כל חרוז הוא חומצת אמינו. כלומר החלבון עשוי מ20 סוגים שונים של חומצות אמינו וסדר החומצות קובע את מבנה החלבון.

תפקיד הקיבה הראשוני הוא לבצע פתיחה של החלבון

תהליך זה נקרא: דה-נטורציה. רק לאחר שחלבון עבר דנטורציה ניתן לחתוך אותו לחרוזים בודדים של חומצות אמינו. ישנם שני דרכים להפרדת חלבון (דנטורציה): 1. טמפרטורה/חום. 2. חומצה בריכוז גבוה. (הקיבה).

מהו הרכב חומצת הקיבה?

  1. חומצה הידרו-כלורית = כלור + מימן
  2. כלור + אשלגן
  3. כלור + נתרן

כדי שהמעיים יוכלו לעכל חלבונים הן זקוקות לחומצות האמינו שיגיעו בחרוזים בודדים.

לשם כך חומצות הקיבה משמשות כמעין מספריים ומפרידות בין כל זוג חומצות אמינו ולאחר מכן מפרידות אותם לחלקים בודדים על ידי הורמו הפפסין.

הידעת, הקיבה מפרישה חומצות קיבה עוד לפני הגעת המזון!

בדומה לכלבים גם אנחנו מכינים עצמנו להגעת המזון!

כאשר אנו יודעים שהולך להגיע אלינו אוכל (הרחה, טעימה, מחשבה, ראיה וכו') משודר שדר עצבי מעצב הואגוס אשר מפעיל הורמונים (גסטרין והיסטמין) שמפעילים תאים שמפרישים חומצות קיבה.

התהליך נועד להכנת הגוף לעיכול המזון. וכ30% מחומצות הקיבה שמופרשות, מופרשות עוד לפני הגעת המזון לקיבה.

אם מופרשות חומצות קיבה לפני הגעת המזון, הרי שמדובר בקיבה ריקה עם הרבה חומצה. איך זה שהקיבה לא נהרסת?

רירית הקיבה מפרישה נוזל צמיג שהוא מעט בסיסי (הפוך מחומצי) שמונע מהחומצה החזקה לבוא במגע עם תאי רירית הקיבה.

ואיך חומצות הקיבה לא הורסות את המעיים שכשהם מגיעות אליהן?

במעבר בתריסריון (בסיום הקיבה) מופרש מהלבלב בי קרבונט שהוא חומר בסיסי אשר מנטרל את חומצות הקיבה.

סיבת כל המחלות

"ואכילה גסה לגוף כל אדם כמו סם המוות. והיא עיקר לכל החולאים."

הרמב"ם מזהיר שאכילה עד לשובע מוחלט היא עיקר כל החולאים ומספיק שאדם לא ירחיב את קיבתו כדי לחזק את כוח העיכול בגופו. כאשר כוח העיכול בגופנו חזק אנו יכולים לדחות רעלים. כאשר כוח העיכול נחלש בעקבות אכילה מרובה, אכילה של מוצרים שמייצרים פסולת רבה ואכילה בעיתוי לא טוב אנו מחלישים את כוח העיכול בגופנו ומתחילים ליצור פתח לחולי.

פוסטים נוספים

רעב ושובע ניב יפה בלוג לבריאות טבעית
רעב ושובע

מנגנון ההישרדות הבסיסי ביותר בכל ממלכת החיות הוא הרעב. אותה